2006-01-23

Varför gick Sovjet åt helvete?!

Gubbe med dåliga njurar
Jag tackar bloggen Vetenskap och socialismen för denna upptäckt: http://neomaoist.blogspot.com. I Norrland finns oanade satiriska talanger... Kör på, grabben!

I alla fall bra att någon minns gamle KGB-chefen Jurij Andropov (här känner mig manad att flagga för att detta är ett sånt här citat som den svenska grävande journalistiken skulle kunna använda mot mig nån gång i framtiden: "bra att någon minns gamla KGB-chefen Jurij Andropov"... You're welcome, Janne!). Andropov lyckades under sin kortkorta tid som generalsekreterare för Sovjetunionens kommunistparti framgångsrikt förbereda Sovjetunionens förnyelse. Han påbörjade kampen mot korruptionen inom statsapparaten, och agerade mentor, protektor och karriärfrämjare åt ett antal "yngre" män som senare skulle bli världsberömda.

Mest känd av alla uppbackade Andropov-pojkarna är nog ingen mindre än Michail Gorbatjov, som Andropov tog in i partiets politbyrå som designerad efterträdare. (Lustigt nog så påbörjade också Vladimir Putin sin tjänstetid som KGB-befäl under just Andropovs tid som KGB-chef).

Jurij kolade dessvärre alltför snabbt pga njursvikt en tämligen kort tidsperiod efter sitt ämbetstillträde, så att en konservativ palatskupp kunde äga rum i politbyrån. Men efterträdaren Konstantin Tjernenko drabbades av samma öde - snabb bortgång pga diverse åldersrelaterade sjukdomar. Tjernenko hann i princip bara svära generalsekreterareden (eller vad de där gubbarna nu gjorde) innan han själv insjuknade och dog. Och så blev det statsbegravning i Moskva igen. (Jag blev helt förvirrad av detta som nybliven medlem i västtyska kommunistiska ungdomsförbundet)

Sen (1985) kom Gorbatjov, han var vid utmärkt hälsa och hans fula födelsemärke brukade redigeras bort så att han kunde charma hela västvärlden, men kanske inte de egna undersåtarna i samma utsträckning.

För att undvika ideologiska missförstånd: jag hänsyftar här till hans mycket impopulära nykterhetspolitik och den akuta försörjningskris som drabbade Sovjetmedborgarna i slutet av 1980-talet. Det finns f.ö. en rimlig teori som relaterar produktionsförbudet för vodka till början av samma kris: den första basförnödenhet som försvann ifrån butikernas hyllor, ett faktum vilket inledde en enorm hamstringsvåg av alla möjliga varor, något som i sin tur slog ut planekonomin. Jo, denna basförnödenhet var - socker... Men det är en annan historia.

Konstigt bara att inte ens Vänsterpartiets talföra förnyare i dag vill minnas gamle Andropov. Undrar varför.

4 kommentarer:

Ali Esbati sa...

Obetalbart:

http://lennartregebro.blogspot.com/2006/01/esbati-blir-ppet-totalitr.html

Studiomannen sa...

Visserligen har Putin samma karriär, men att vara gammal KGB-chef på den gamla kalla tiden kanske är magstarkt för t o m Lars Ohly. Möjligen inte för CH Hermansson

Kalle Wadin Wesslén sa...

Roligt, kamrat, att du har uppmärksammat min blogg!

Din artikel om Andropov är mycket uppskattad av mig. Fast jag blir inte riktigt klok på det du skriver om kamrat Andropovs alkoholkampanjer. Är du emot dem eller inte? Det förstår jag ine riktigt.

För övrigt skrev jag en mindre broschyr om just kamrat Andropov för ett par år sedan. Kanske du skulle vilja läsa den? Den är skriven ungefär i samma stil som min blogg.

Wille sa...

Andropov är inte så svårt att minnas. Lyft upp vilken Tom Clancy novell som helst och han är där.