2007-09-14

Varför finns Vänsterpartiet? Egentligen.

För något år sedan såg jag på nyheterna hur en distriktsordförande i Vänsterpartiet gråtande berättande att hon mådde illa när folk på gatan och i kommunfullmäktige nånstans i mellersta Sverige kallade henne för "kommunist".

Min spontana reaktion: vad f-n tror du?! Klart som korvspad att vilken vänsterpartist som helst blir anklagad för att ha varit kommunist och polare med Gulakvakten Igor av borgare och sossar, så fort de har slut på politiska argument. Vill man slippa den sortens mossiga påhopp så är det bara att byta partifärg.

Men å andra sidan, kanske inte så konstigt: de flesta av dagens vänsterpartister ha ju faktiskt noll koll på partiets historia. Den studeras inte precis systematiskt. Och några mer avancerade politiska diskussioner förs inte heller inom partiet, ty tiden räcker ju inte till och medlemsmötena fylls med all sorts kommunalpolitiskt tjafs. Och därför kan det väl hända att vänsterpartister kan tas med brallorna nere när det är dags igen att ta fram kommunistspöket ur garderoben.

Att det hända kan visserligen förvåna på ett intellektuellt plan: Vänsterpartiet har ju under åratal medverkat i EU-anpassningen av den svenska välfärden, nickat av många nerskärningar och accepterat att den offentliga sektorn följer den kapitalistiska logiken som uttrycker sig i bl a köp-/säljsystemet och kommunala drift-/investeringsbudgetar. Med någon kommunism har det föga att göra, och heller inte särskilt mycket med något slags samhällsomdanande verksamhet.

Men, i vilket fall som, så har jag ända tills idag trott att Vänsterpartiet trots allt stod för något. Till exempel för en materialistisk och humanistisk samhällsåskådning. Vänsterpartiet är inte något parti som tar ställning för eller emot någon trosuppfattning, och partiets officiella historiesyn är historiematerialistisk. Trodde jag. Men ack, även det här håller på att luckras upp, Vänsterpartiet Norrköping (min f d partiförening, suck) är sålunda stolta över det här:

"Inte nog med att Mona Olsson är ordförande i kyrkoradet i S:t Johannes församling. Hon är ocksa ordförande för vänsterpartiet i Norrköping.
- För mig, säger hon, är det sa självklart att det överallt handlar om samma värdegrund.
Bade Bibeln och Marx visar vägen för henne."
Hurra, undrar bara vilka delar av bibeln och Karl Marx' skrifter Mona tänker att kombinera. Ett exempel: Karl Marx' (för hans tid typiska) könsblindhet plus gamla testamentets kvinnoförakt och böghat... Härligt.

2 kommentarer:

FredrichL sa...

Hon menar nog väl, men jag tycker det är rätt allvarligt att man inte diskuterar mer grundläggande ideologi. Man bara förutsätter att om någon tar sig till lokalen och går med, sitter hjärtat rätt till vänster och allt är väl, men man förvissar sig inte om att personen får de teoretiska verktyg som är nödvändiga för att analysera världens historia och samtiden. Då går det ju snett.

Jag tycker personligen att det är centralt att man har en sammanhängande ideologi, sedan kan det finnas olika nyanser och smak efter tycke, olika typer av socialism osv, men likväl, en förståelse för de teoretiska grunderna, framför allt materialismen.

M Hazard sa...

Dags att lämna den sjunkande skutan kanske? Eller det kanske redan är gjort?