2014-03-08

Ut på gator och torg, mina moderata systrar och bröder!

Jag undrar om någon har berättat för Nya moderaterna och andra som glatt och något hycklande gratulerar alla kvinnor på internationella kvinnodagen att det var den socialistiska kvinnorörelsens Köpenhamnskongress som utsåg den 8 mars som rörelsens internationella kampdag?

På förslag av ingen mindre än Clara Zetkin, som några senare hade den dåliga smaken att vara med om att bilda tyska kommunistpartiet och den ännu sämre smaken att låta sig begravas vid Kremlmuren.


Clara Zetkin

8 mars var därför en röd dag i samtliga realt existerande socialistländer i östra Europa. Men den fick den mycket märkvärdiga utformningen att männen skulle "uppvakta" sina fruar på denna dag: blomsterbukett och frukost i sängen. Kanske t o m ett frivilligt manligt städ- eller diskpass (men det var nog vanligare att barnen fick stå för den insatsen) och så ut och äta finmiddag på kvällen. Och så gratulerades förstås alla kvinnor på kvinnodagen och kunde med lite tur få en nejlika på stan av glada ungpionjärer.

Lustigt att det är just moderaterna som bär denna fina tradition vidare:Fast också aningen mossigt. Den socialistiska kvinnorörelsen har ändå marscherat vidare en bit sedan den goda gamla tiden.

Men det är faktiskt bara bra att t o m den politiska högern har upptäckt att det finns ett behov av att uppmärksamma "kvinnosaken".

Alltså, alla ni nya moderater och andra: ut nu på gator och torg och  protestera mot att vi fortfarande lever i ett samhälle där den manliga heterosexualiteten är normen, där kvinnor definieras mer eller mindre öppet som något slags minoritet som avviker från den manliga normen. Där barnen redan i blöjåldern tränas in på att definiera mänskligheten enligt rosa och himmelsblå mallar. Där männen har makten och pengarna.

Jag tänker i alla fall bege mig ut nu. So long - och må alla patriarker brinna i helvetet!

Inga kommentarer: