2005-06-24

Report från tysk verklighet 1


På historiens skräphög...

I går bevittnade jag en mycket intressant debatt i Potsdam. Två västtyska historiker debatterade ämnet "Var DDR stalinistiskt?" inför en tämligen blandad publik bestående av studerande vid Potsdams universitet, många yrkeskollegor och en skara östtyska pensionärer.

Först ute var Martin Sabrow som inte riktigt kunde bestämma sig. På sätt och vis var DDR nog stalinistiskt, men egentligen inte riktigt. Sabrow tyckte inte att begreppet var ett bra anlysredskap, men kom fram till att det fanns "stalinistiska element" i det östtyska maktsystemet.

Hans ganska försiktiga omdöme, som ju präglades just av ett försök att undvika begreppet "stalinism" som ett snarare normativt begrepp, provocerade i vilket fall som några av åhörarna. Ilsket mumlande lämnade ett antal äldre män salen. En gubbe slängde demonstrativt dörren efter sig.

Opponenten Jan Foitzik var inte nådig. Han förkastade begreppet "stalinism" helt - det var ett suddigt begrepp. Man borde använda begreppet "totalitärt" och "terroristiskt" i stället. Men de flesta tyska historikerna var ju för dumma för att inse det som alla i de forna öststaterna redan visste.

Då blev en annan gubbe i publiken arg: Han var minsann ett offer för stalinism och att påstå att det inte fanns någon stalinism var mycket farligt, ty stalinisterna var ju mycket farligare än nazisterna...

Ungefär i detta skede slutade jag lyssna.

Inga kommentarer: