2005-08-02

Kort och smärtlöst: Jag är tillbaka i cyberrymden dvs jag har återvänt till en arbetsplats som fortfarande är helt folktom. Sabbatsmånaderna pågår med andra ord fortfarande inom universitetsvärlden. Men snart är folk tillbaka och personalrummet kommer att fyllas med samtal om risken för utbrändhet bland Sveriges underbetalda och sönderstressade akademikerkår.

För att höja stämningen följer jag diverse politbloggares rekommendation och tar en titt på den kristna tidningen Dagen. Att botanisera lite på deras sajt kan mycket riktigt roa alldeles enormt, särskilt artiklarna i magasinet Petrus kan ge ett lyft. Spana också in deras läsaromröstningar, de är enastående.

Men tillbaka till allvarligheten.

"7/7" har helt enligt förväntningarna provocerat svenska medier att sprida nonsens om "världssamfundets" behov att bekämpa terrorismen genom en allmän minskning av medborgerliga rättigheter åt alla. Inte ens den liberala pressens gamla kelgris Amnesty international får gehör när man kritiserar kriget mot terrorismen utifrån ett medborgarrättsligt perspektiv.

Den fria pressen anser kanske att de medborgare som har rent mjöl i påsen inte behöver bry sig om statsmaktens integritetskränkande övervakarverksamhet. Säpo är ju bara ute efter riktiga bovar, liksom.

Och så vet vi ju, framför allt tack vare DN:s eminenta ledarsida som inspirerar så många andra i det här landet, att folket behöver överhetens vägledning - annars skulle människorna ju för länge sedan slutat rösta på sossarna eller diverse ytterlighetspartier.

Själv var jag mest road över svenska journalisters snusförmunstiga påminnelse om att Londonborna ju redan under "the Blizz" visat att de kan klara stora faror tack vare britternas fantastiska förmåga att fortsätta med sitt business as usual. Och dessa evinnerliga försäkrandena om att attentaten i London, minsann, inte kan ha ett samband Irakkriget. Bra för diskussionen av detta detalj att en av de misstänkta gärningsmännen har gripits och kan försäkra de svenska expertkommentatorerna om att terroristerna faktiskt ville ge igen för ockupationen av Irak...

Hur som helst så är hotet mot "världssamfundet" inte terroristiska punktattacker mot västvärldens huvudstäder, utan kombinationen av ett gigantiskt militärindustriellt komplex, rövarkapitalistiska intressen och kristen fundamentalism i USA som legitimerar och provocerar dem.

Sambandet mellan den ena och den andra terrorismen döljs dock bakom en fassad av propaganda som hävdar att det är självmordsbombare och mytiska islamistnätverk snarare än världens mest aggressiva militära supermakt som hotar freden. Och den propagandan sprids bl a i svensk media så till den måtta att man ibland vill kräkas.

Men alldeles oavsett detta så lär vi behöva vänja oss vid det faktum att det finns ett sammanhang mellan västvärldens imperialistiska förehavanden runtom i världen, samma länders rasistiska migrationspolitik och den mycket oroväckande renässansen för en aggressiv kristen fundamentalism i våra sekulära samhällen.

Inga kommentarer: