2006-06-15

Argentina rockar fett

Fotbollsguden!Det är nåt speciellt med argentinsk fotboll. De har inte bara de snyggaste spelarna och spelar för närvarande en otroligt schysst fotboll, de har också Maradonna.

Jag minns honom från Napolitiden. Sicken fotbollsgud. Otroligt när den lille lönnfete gubben satte igång med sina hejdlösa dribblingsrusher över halva planet. Helt enkelt bäst på plan och dessutom ökänd för att festa loss och förolämpa fotbollsstofilerna och domare. Älskad av fansen, hatad av fotbollsetablissemanget, helt enkelt. Men till skillnad från andra fotbollsdivor (ni vet vem jag menar!) var han inte bara stor i käft, utan dessutom politiskt medveten. Läs hans självbiografi och njut.

Och så har Argentina Carlos Luis Menotti, landslagets gamla guldtränare. I tyska Kicker kommenterar Menotti utvecklingen inom fotbollen. Enligt Menotti finns det två sorters fotboll - höger och vänster. Vänsterfotboll är "generös och finns bara till för publiken. Den här fotbollen är ärlig och resultaten är inte allt." Dessutom menar Menotti att ett vänsterlag aldrig får "bedra fansen". Det är kanske en något idealiserat beskrivning av verkligheten, men vackert sagt, tycker jag.

Och även det han har att säga om motsatsen, högerfotboll, sitter fint:

- De bryr sig bara om business. Spelarna säljs som boskap.

Så sant, så sant.

Men det finns, tursamt nog, undantag. Menotti nämnar själv Barcelona (som han tränade i början av 1980-talet) och (blä!) några engelska klubbar. Det finns också Athletic Bilbao, Livorno, Celtic och en rad andra storklubbar. Och givetvis småfiskarna St. Pauli, GAIS, Vålerenga. Och säkert många fler.

Å så finns det ju en rad fotbollspelarprofiler som sticker ut. Maradonna har jag nämnt ovan, här nedan en bild på Paul Breitner, som var med i VM-guldlaget 1974. Häftig kille, icke sant?

Allt var bättre på sjuttiotalet...

PS: Att jag tycker om GAIS betyder INTE att jag hejar på dem! DS

Andra bloggar om: , , ,

Technorati Tags: , , ,


1 kommentar:

Anders_S sa...

Senaste Röd Rummet har en bra artikel om Fotbollens kommersialisering, där även motståndet mot detta tas upp.

http://www.rodarummet.org/