2006-08-04

Checklista för Libanon

För några dagar sedan diskuterade jag Israels anfall mot Libanon med en god vän till mig, en uttalad israelvän. Vi klarade faktiskt av detta samtal utan att halka i det sedvanliga utbytet av propagandaskällsord så som "sionist", "fascist", "islamist", "terrorist" etc pp.

Robert, min vän, försvarade icke desto mindre den israeliska krigsmaktens aktioner ihärdigt med hänvisningen till Hizbollahs upprepadda raketattacker mot civila mål i Israel. Eftersom den libanesiska regeringen inte gjorde något för att förhindra dessa attacker så hade Israel, enligt honom, ett "självförsvarsrätt". Det gick ju inte att förhandla med Hizbollah, som inte ens erkände staten Israels existensberättigande.

Visst, och den israeliska arméns checklista för den operationen ser nog ut så här:Andra bloggar om: , ,

5 kommentarer:

utkast sa...

Henning, du vet faktiskt inte hur mycket Hizbollah drabbades. Visst kunde inte Israel eliminera små mobila grupper som avfyrar raketer och gömmer sig snabbt, oftast bland civila. Sådana är jättesvårt att eliminera. Men förutom de grupper är det inte mycket som finns kvar av Hizbollahs infrastruktur, den iranska ”stat i stat” i södra Libanon.

Även antalet dödade civila är av allt döma starkt överdrivit. Antalet dödsoffer i Qana skevs ner från 60 till 28, det finns uppgifter att Hizbollah under sina guidade turer med journalister manipulerar med döda kroppar. Själva Hizbollah-terrorister bär ingen uniform och räknas när de är döda som civila.

Henke sa...

Jo, må vara alldeles sant - men för det första har det hela utvecklats till ett fullfjädrat krig pga Israels taktik (ödelägger en oberoende grannstats infrastruktur utan hänsyn till civila förluster). Till det andra har Hizbollahs kapacitet att avfyra missiler uppenbarligen inte kunnat minskas, kanske just därför att de inte sitter i stora förläggningar utan i bostadskvarter. Och sist men inte mninst, så är det märkligt att man förbehåller sig rätten att anfalla grannländer över huvud taget. Varför inte försöker tvinga Libanon via diplomatiska och kanske även ekonomiska kanaler att stoppa Hizbollah-attackerna???

jinge sa...

Vi vet inte hur hårt Hizbollah drabbats, men vi vet att man tror att minst 1000 människor mist sina liv, och fler blir det.

Även antalet dödade civila är av allt döma starkt överdrivit

Vem säger det? TT-kritik och Dmitri Vasserman säger det. Troligen oxo Memri, Mossad, Olmert, IDF och hela den svenska Sionistlobbyn. Men är det med sanningen överenstämmande?

Nej jag skulle inte tro det..

utkast sa...

Och sist men inte mninst, så är det märkligt att man förbehåller sig rätten att anfalla grannländer över huvud taget. Varför inte försöker tvinga Libanon via diplomatiska och kanske även ekonomiska kanaler att stoppa Hizbollah-attackerna???

Henke, man förbehåller sig rätten att svara på Hizbollahs attacker båge p g a sunt förnuft och FN stadgar som klart och tydlig deklarerar staternas rätt till självförsvar. Ekonomiska och diplomatiska metoder att påverka Libanon/Hizbollahs är uttömda. Libanons svaga regering har ingen möjlighet att stoppa Hizbollah som är tränad och beväpnad av Iran. De flesta experter säger att Hizbollahs vapenarsenal kan jämföras med de bästa armmerna i världen.

utkast sa...

... och föresten, se gärna en kortfilm (2-3 min) med basfakta om Israels krig mot Hizbollah: http://www.aish.com/movies/JP/Lebanon.asp