2007-05-24

Undantagstillstånd i Heiligendamm

Den 5-9 juni deltar stats- och regeringscheferna i de åtta rikaste i-länderna i ett toppmöte i den lilla tyska östersjöbadorten Heiligendamm utanför Rostock.

Men de politiska frågorna som världens mäktigaste män och kvinnor kommer att diskutera har hamnat i skymundan under de senaste veckorna. I stället har diskussionerna mest handlat om de tyska myndigheternas försök att inskränka möjligheterna att protestera mot toppmötet i Heiligendamm och att kriminalisera det militanta G8-motståndet.

För att skydda världens mäktigaste politiker från sina kritiker har polisen bannlyst alla protester mot det stundande G8-mötet i själva Heiligendamm. En planerad demonstration där har förbjudits, även demon i Rostock hotas av ett förbud. Ett välkommet alibi för att kriminalisera hela G8-motståndet är en serie mordbrandattacker i Hamburg och Berlin. I Berlin har exempelvis 13 mer eller mindre dyra bilar förstörts i brandattacker. Bilbrandsvågen har tagit fart efter en omfattande razzia mot den radikala vänsterscenen i Tyskland den 9 maj. Då stormades ett 40-tal adresser i Berlin, Hamburg och ett antal andra platser av över 800 poliser Privata bostäder, butiker, kontorslokaler och även ett bageri rannsakades. Enligt polisen var syftet förhindra ”bildandet av en terroristisk förening med mål att attackera G8-mötet".

Polisinsatsen under och inför G8-mötet är den största i Tysklands efterkrigshistoria, och har kritiserats som ”ett aldrig tidigare bevittnat brott mot demonstrations- och yttranderätten i det demokratiska Tyskland”. Vid sidan om det faktum att inga protester tillåts äga rum i själva Heiligendamm, där G8-ländernas stats- och regeringschefre möts, så har framför allt polisens tillslag mot de autonoma vänsterstrukturerna kritiserats. Speciellt polisens grepp att ta s.k. ”luktprov” på de drabbade vänsteraktivisterna har upprört allmänheten. Amnesty international påpekade i ett pressmeddelande att denna teknik, som går ut på att ta små hudprov på personer, som sedan ska kunna användas för att spåra personen i fråga med hjälp av spårhundar, dittills mest förknippades med östtyska Stasi.

Inte nog med detta så varslade Tysklands inrikesminister, kristdemokraten Wolfgang Schäuble, att statsmakten kan komma att använda sig av en lag från 1930-talet som tillåter polisen att hålla misstänkta kriminella i preventivt förvar i upp till fjorton dygn.
Roliga utsikter.

<>

1 kommentar:

Anders_S sa...

Hoppas vi blir ordentligt många den 2 juni i Heiligendamm.