2007-06-02

"Oreda" i Rostock

Vattenkanoner vid förra veckans demo mot ASEAM-mötet i HamburgDet råder en märklig stämning i Rostock. Det är en blanding av belägringstillstånd, känslan inför en annalkande naturkatastrofoch, jo, (inbördes-)krigslek över det hela. Affärernas fönsterrutor i gamla staden är igenbommade med plywoodskivor, folk har tydligen hamsrat förnödenheter under de senaste dagarna. Många Rostockbor befarar uppenbarligen att barbariska horder ska inta deras fina stad och vill helst slippa möta dem. Därför fylls skafferierna.
Andra är arga över det faktum att staden mest liknar en belägrad fästning, då det kryllar av nervösa poliser och deras fordon (inklusive pansarfordon, vattenkanoner etc). Över det hela kretsar dessutom oftast och mycket hektiskt en eller flera polishelikoptrar.

Och så kom lördagen då hela eländet skulle påbörjas och upp till 100 000 människor demonstrera mot G8-mötet i näraliggande Heiligendamm. Till en början gick allt lugnt om än inte särskilt smidigt till. (Det är kanske 50 000 - 60 000 människor som just nu demonstrerar mot G8-toppmötet.) Men vid halvtretiden utbröt de första obligatoriska skärmytslingar mellan kravallpolisen och ett tämligen litet antal svartklädda vänsterrambos. Inget alltför märkvärdigt egentligen, men våldet har spritt sig och polisen har nu redan hunnit attackera hela sektioner av demonstrationståget, det s.k. "svarta blocket". Många gatustenar syns på gatorna och oron har spridit sig till det torg där demonstrationen avslutande manifestation hålls. Enligt polisen råder "oreda" i stan.

Knappast konstigt om båda polisen och vissa demonstrationsdeltagare utgår ifrån våldsamma sammanstöttningar under demon.

- Kravaller ingår i kalkylen, hette det mycket riktigt redan inför dagens massdemonstration ifrån den tyska polisledningens pressavdelning.

Och de automa i Berlin mobiliserade månaderna i förväg med parollen "Den Gipfel versenken!" (Sänk toppmötet)

Uppenbarligen upprepas nu den självuppfyllande profetia som varje år görs inför 1:a-majfirandet i Berlin. Alla berörda utgår ifrån att det ska "smälla till" på något sätt och det brukar det också göra.
vy ifrån mitt fönster på valborgsafton. Allt som vanligt
Och mer "oreda" kan det bli: det ryktas att ett tusental nazister ska vara på väg till Rostock. Anledningen är att högerextremisternas demonstration mot G8-mötet som skulle äga rum i Schwerin har förbjudits.

1 kommentar:

Anders_S sa...

Inga nazister och ganska lugnt skulle jag vilja säga.