2008-01-07

Mer om nazistattacken i Malmö

Nu har Sydsvenskan uppdaterat informationen om "upplopet" på Möllan. Intressant och mycket förutsägbart i sammanhanget är att man kan få intrycket att det hela var AFA:s fel:

"Inför rättegången hade Afa (Antifascistisk aktion) uppmanat sina sympatisörer att samlas vid Malmö tingsrätt för att demonstrera sitt missnöje. Det i sin tur ledde till att rättegången flyttades till säkerhetssalen och att samtliga besökare till tingsrätten visiterades redan i entrén.".

Det är visserligen sant, men då missar journalisten den lilla, men i sammanhanget kanske inte helt oviktiga detaljen att det samma kan sägas om nazisterna.

Det kan f.ö. i sammanhanget nämnas att Helsingborgkampanjen inte är vilka oskyldiga skolpojkar som helst. Kampanjen uppfattar sig som en spjutspets i försöket att bygga ett nytt, aktivistiskt och militant högerextremistiskt nätverk i Skåne. Efter starten i Helsingborg i mars 2007 har gruppen påbörjat bygget av Aktivism Øresund, ett försök att expandera och täcka även Lund, Malmö och även Köpenhamn.

Bakom såväl Helsingborgkampanjen som Aktivism Öresund finns Nordiska Förbundet, som bildades år 2004 och kontrollerar en stor del av postorderförsäljningen av nazistisk litteratur och musik via internet. Helsingborgkampanjen verkar vara NF:s försök att kopiera de tyska Freie Kameradschaftens organisationsstruktur. Dessa har medvetet distansierat sig från de klassiska nynazistiska organisationerna och marknadsför sig under etiketter som "folknationalism" för att nå ut till nya ungdomsgrupper. Inom de nazistiska nätverken har de nya grupperna ökat konkurrensen och bl a medfört direkta konflikter.

Inga kommentarer: