2010-05-05

Utmaningen
Så här ser det i nuläget ut i Landskrona. Titta och begrunda.

Senast det begav sig försökte vänsterpartisterna hålla emot den invandringsfientliga opinionsvågen som tornade upp sig under valrörelsen 2006. Hur? Genom att upplysa folk om att sverigedemokraterna var rasister. Det var dem i och för sig. Men det argumentet bet uppenbarligen inte.

Ett stort problem här i staden är förstås frustrationen. Frustrationen bland de som känner sig otrygga så fort fler än två mörkmustiga män visar sig tillsammans på stan. Frustrationen bland de som går arbetslösa och verkar tro att det är pga invandringen. Frustrationen bland de som är arbetslös och invandrare och får dagligen känna av hur jävla otacksamt det är att sköta sig och ändå få en massa skit och inget jobb för den skull. Frustrationen bland ungarna som tappat lusten att prestera i en skola som inte klarar av att motivera dem till nåt. Frustrationen bland dem som har fått nog av allt sorts skit. Lustigt nog, så röstar frustrerat högerfolk på fp eller SD, medan annat frustrerat folk nog inte röstar alls.

Vad är det då som har gjort att ett gäng landsbygdsfascister, konservativa reaktionärer, besvikna sossar m fl. har hittat varandra? Och hur har den smeten som blev Sverigedemokraterna Landskrona lyckats bli en politisk maktfaktor i Landskrona? Varför dom och inte, säg, Kommunisterna (som i alla fall affischerar flitigt på stans elskåp)?

Några teser:

A) Sektandan. SD tror att de har rätt och att de diskrimineras av "de etablerade partierna". Det ger sammanhållning och det gör att folk orkar hålla på.

B) Drygheten. De säger rakt ut vad de tycker och ger sig inte. De är tjatiga besserwissers och upprepar en massa truismer om och om igen. I det här fallet: "Kriminalitet är kopplad till invandring". Man behöver bara upprepa en lögn ofta nog, så börjar alla tro på den... (@Janne: att jag citerar Joseph Goebbels innebär verkligen inte att jag är nazist...)

C) Folkligheten. Även om Jimmy Åkesson är en sliskig broiler, så är SD:s styrka i Skåne det faktum att de har lyckats plocka ihop ett persongalleri som tilltalar alla åldersgrupper från reaktionära sura pensionärsgubbar över hunsade kvinnliga kommunalarbetare till skolungar med nazistsympatier. Inte är de översittare, inte!

D) Uppåttrenden. Vem vill inte satsa på en vinnande häst?! Alla i det här landet måste ju vara medvetna om att sverigedemokraterna är på G. De har lyckats få så pass oproportionellt mycket medial uppmärksamhet att de inte längre kan definieras bort från det offentliga rummet, utan att de plockar ännu mera poäng på det. De har underdogstatus och framstår som offer.

E) Motståndarna. Om man tror att man kan skrämma folk genom att beteckna SD som rasister är man ute och cyklar. Moraliserande argument har framför allt den akademiserade vänstern kört på länge - och fortfarande inte hajat att de flesta SD-sympatisörer och andra verkar skita i om SD är rasister eller inte.

F) Kombinationen av allt detta. De klagar över att bli odemokratiskt behandlade och anklagar media för att motverka dem. Alla är helt enkelt emot dem. Och det ger sympatier. Hade SD varit en kille hade han säkert blivit tröstknullat för eller senare.

När jag tänker efter så tror jag att i princip alla punkter kunde prickas in på Kommunisterna också. Förutom kanske punkt c, d och e...Men ändå. Men just den där sedvanliga vänsteröversittarandan saknas hos sverigedemokraterna. De tuggar inte några teser, de moraliserar inte, de kör med enkla sanningar av den här typen:

1) vi har inte råd med invandrare och flyktingar = obevisat påstående, men pragmatiskt: folk som inte får jobba kostar förstås
2) invandrare och flyktingar kostar pengar = halvsanning, klart att somliga invandrare får bidrag och "kostar", men andra betalar en jävla massa skatt.
3) invandrare och flyktingar har en annan kultur = banal sanning, klart att alla har någon kultur och de flesta är annorlunda.
4) vissa kulturer är inte kompatibla med den svenska = bullshit.

Medans vi i vänstern för det mesta försöker upplysa folk (vilket kan uppfattas som översitteri) så kommer sverigedemokraterna och andra reaktionärer helt enkelt med bondförnuft. Att slå den taktiken, det är utmaningen!

Han röstar inte på SD!

3 kommentarer:

Lasse-Maja sa...

Kommunistiska floskler som vanligt.Läs detta och begrunda verkligheten i Landskrona som sossarna och ditt kommunistparti varit med att skapa. http://affes.wordpress.com/category/kriminalstatistik-skane-lan/

Ska du blogga o sprida din dynga, så håll dig åtminstone till verkligheten och sanningen. Angående ditt beröm till affischeringen på elskåpen så är det olagligt och bestraffas med böter, men det bekommer väl inte en odemokratisk stalinist.

henke-s sa...

Oj, oj, starka ord. Kul att du tar illa upp, Lasse-Maja.

UncleBob sa...

Nåväl nu har jag tittat på din blogg och kan bara konstatera att den inte är annorlunda än andra kommunistbloggar.

Jag har bott ett antal veckor i DDR och kände folk som levde där.

Fyfan för ett sådant samhälle!
Men hjärntvätten sitter hårt, förstår jag?