2011-11-13

Svar på tal, Stefan Olsson

Landskrona är en "arbetslöshetsstad" hävdar ledarfiguren för stadens högerpopulister i ett inlägg på SD:s hemsida som publicerades den 11/11. Det där citatet ska jag komma ihåg när (v)i nästa gång ber de styrande i staden - 3+1-klövern bestående av fp, m, mp och sd - att redogöra för sin politik för jobb och välfärd.

Stefan Olsson har retats av en insändare i City där det påpekas att Landskronas borgerliga treklöver vill byta ut stadens befolkning. De vill ha rikare landskronabor. Sverigedemokraterna vill ha en vitare befolkning. Inte konstigt att de jobbar så pass bra ihop, skriver jag i insändaren.

Nu har vi fått ytterligare ett bevis på detta. Jag citerar Stefan Olsson: "En okontrollerad invandringspolitik och kravlös integrationspolitik har skapat problem som måste lösas." Ersätt "invandringspolitik med "nyinflyttning av bidragsberoende människor" och, hokuspokus, så har ni Folkpartiets standardsvar på frågan varför Landskrona har sociala problem.

Som sagt, borgare och sverigedemokrater brukar inte ha några större samarbetsproblem.

När en Stefan Olsson eller en Torkild Strandberg klagar över allt bidragsberoende i staden så påpekar de gärna att allt elände beror på sossarnas historiska misstag: att på 1960- och 1970-talen se till att bygga bort bostadsbristen i stan.

Bostadspolitik, mina herrar, skapar inte strukturella problem, men kan förvärra dem. Det är bara att titta på det borgerliga Stockholms vrickade bostadspolitik för att fatta hur man inte vill ha det.

Stefan Olssons och hans politiska kompisars problem är att de förvandlar politiken till klassförtryck. De vill nämligen gärna göra saker som gör livet bättre för den redan välmående delen av befolkningen. Samtidigt som man vill göra livet surt för stadens sämre ställda befolkning.

För borgarnas del handlar det om ett traditionellt borgerligt intresse: Om du kan betala för dig, behöver du ingen välfärd - du klarar dig alldeles utmärkt på en marknad där plånboken styr. Därför ska den gemensamt ägda välfärden urholkas, därför ska det privatiseras och konkurrensutsättas.

För sverigedemokraternas del handlar det antingen om cynisk politisk lurendrejeri eller bara om dumhet. De säger sig ju företräda (det vithyade) småfolket - i själva verket går de i borgarnas ledband. I alla fall i Landskrona.

Men i längden håller det här inte. 

1 kommentar:

martin sa...

Bara kolla på Stockholm för att se vilket mäktigt vapen gentrifikation är.