2013-11-07

Suck, suck.

Eftersom min blogg har rekommenderats för läsning får jag väl se till att blåsa liv i den igen. Alltid nåt, och vem hade tänkt sig att jag får tacka ett gäng nassar för detta?!


För islamofober förstås ett tecken på att Sveriges tilltagande "islamisering". 

Folk är arga!
För andra kan det mycket riktigt tyckas roligt att just Vänsterpartiet, ett sekulärt parti, motionerar om muslimers rätt att kunna få fira högtider som Eid al Fitir.

Den reporter som skrev artikeln i fråga glömmer dock att Vänsterpartiet samtidigt är det parti som mest konsekvent har kämpat för erkännandet av olika minoriteters rättigheter. 


I motionens brödtext konstaterar jag, f.ö. tillsammans med min osynliggjorda kamrat Said Hadrous, att det råder religionsfrihet i Sverige. Den rådande kristna kalendern medför dock i praktiken att människor som följer andra religiösa traditioner får problem att utöva sin religion. Det gäller förstås de flesta religioner, från ortodoxa kristna (som följer en annan kalender än lutheraner) över diverse världsreligioner till de mer udda trosgemenskaperna.

I min kalender - som jag hoppas kunna få införa någon gång när vårt socialt och ekologiskt ohållbara samhälle har förändrats till det bättre - jobbar folk mindre och har semester. Och våra röda dagar ska ha en anknytning till vettigare grejer än korsfästelser, pilgrimsresor och annat esoteriskt. Första maj känns som en vettig dag, likaså 8:e mars, eller dagen för slutet på andra världskriget. Något i den stilen. 

Att vi ändå väljer att fokusera på religiösa.,muslimska högtidsdagar har två konkreta anledningar.

För det första så utgör muslimer faktiskt en statistiskt relevant grupp människor i Landskrona - till skillnad från de flesta andra exempel som tas upp i nämnda faktaruta. I och med detta, och för det andra, blir det relevant att ställa sig frågan om man verkligen vill att en så pass stor grupp människor ska tappa tilltron till den kommunala skolan. 

Vi vill i alla fall inte att troende muslimer skulle få för sig att muslimska privatskolor var ett bättre alternativ.

Vi yrkar sålunda att kommunens skolor anvisas att förlägga planerings- och studiedagar så att de sammanfaller med de stora muslimska högtiderna. Knappast något som Skolverket lär ha någon åsikt om. Eller för den delen diskrimineringsombudsmannen. Större delen av artikeln ovan är alltså dravvel.

Att någon rektor beviljar alla möjliga ledigheter må vara sant. Eller inte. Men det gör för den delen inte att alla skolor följer samma policy. 

De som får betala för oviljan eller oförmågan att anpassa en ganska så banal planeringsfråga till en realt-existerande vardag är i vilket fall som eleverna. Observera till exempel att också beviljad extra ledighet likväl innebär att elever missar undervisning - det slipper de om man skulle passa på att lägga skolårets undervisningsfria dagar just på de här högtiderna som ett signifikant antal människor lär respektera. 


Egentligen rätt så enkelt, och knappast någon diskriminering.

Men man kan förstås också läsa vår motion som fan läser bibeln - eller koranen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra!

Men när ska pedofiler, sionistiska judar, rastafaris, skinnskallar, bögar, massmördare, inbrottstjuvar, våldtäktsmän, jehovas vittnen, marsinaer i Sverige och fotfetiscister få lite betald helg frid?

Vänstern gillar väl även oss minioriteter eller?

Mvh Gryggan

henke-s sa...

Hey "anonym". Jag tror att din kommentar får i all sin talande prakt stå för sig själv.