2005-06-14

NELF

Bortom all medial uppmärksamhet samlades i helgen representanter för nitton europeiska vänsterpartier i Stockholm. Det var Vänsterpartiet som var värd för New European Left Forums (NELF) 28:e konferens under den något tvetydiga rubriken ”Vänstern i Europa - Mellan nyliberalism och nyfundamentalism”.

Ett 40-tal deltagare från femton europeiska länder fanns på plats, samt inbjudna gäster från Venezuela och USA. Konferensens bjöd på några intressanta föredrag, men något levande idéutbyte dessa vänsterpartier emellan fick man aldrig ta del av. I stället höll, framför allt de äldre manliga, deltagarna mer eller mindre intressanta brandtal som kunde uppfattas som något tjatiga, eftersom innehållet i de flesta fallen var rätt snarlikt.

Låt mig exempliefiera detta på grundval av diskussionen kring ett föredrag om ämnet
"Vänstern och kampen mot terrorismen”. Föredragande var vänsterpartisten Jerry Gullstrand som uppenbarligen provocerade somliga åhörare med sitt kanske inte helt genomtänkta genomgång av statsvetenskapliga och juridiska definitioner av begreppet "terrorism". Hans resonemang gick ut på att det behövdes en universiell och allmängiltig definition (som förmodligen ska läras ut inom ämnet "freds- och konfliktkunskap" som Gullstrand uppenbarligen har läst/läser i Uppsala. Heja positivismen!)av begreppet. Enligt Gullstrand skulle en sådan definition bygga på synnerligen normativa idéer kring användandet av våld, respekt för mänskliga rättigheter etc. Intellektuellt sett kanske en intressant tankelek, mycket lämpad för en diskussion bland vänner över ett gott glas rödvin i skenet av kaminbrasan.

Gullstrands föredrag provocerade faktiskt reaktioner, så om det var tanken bakom att plocka in honom som inbjuden talare på en europeisk partikonferens, jo då gick tanken hem. Men ack, de flesta debattörer avfärdade bara USA:s uppenbarligen "ideologiska" missbruk av "kriget mot terrorismen" och höll på att deklarera att man minsann också borde bekämpa genuint terroristiska regimer som t.ex. de i Pakistan eller Colombia, eller varför inte Berlusconis och George Bushs.

Just när jag började tro att Gullstrand kanske verkligen hade haft en poäng, tog den närvarande representanten för Sinn Féin till orda och slog huvudet på spiken:

- De som utpekas som terrorister av USA och dess allierade skiter faktiskt i vilken terroristdefinition västeuropeiska vänsterpartier diskuterar för närvarande.

Mer kan inte sägas om den saken (Och jag kommer nu säkert att bli anklagad för att vara IRA-kramare, också. Men, vet ni vad?, skitsamma!)

Inga kommentarer: