2006-05-15

Carl-Henrik Svanberg, vi loooove you

två av mina favoritkändisar
Linköpings universitet har i går utnämnt Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg till hedersdoktor. Inte vet jag riktigt varför – Svanberg är ju redan sedan två år tillbaka dr h.c. vid Luleås tekniska universitet.

Något paradoxalt i sammanhanget är att chefen för Sveriges största IT-bolag bl a kräver skattesänkningar, vilket ju om inget annat skulle medföra ett försämrat finansieringsunderlag för bl a landets högskolor. Och det kanske är nyckeln till utnämningen: I dessa dagar, när forskningen blir alltmer beroende av externa anslag, är det uppenbarligen viktigt att fjäska för storpotentaterna. Örebros universitet lyfte så ingen mindre än statsminister Göran Persson till de högsta akademiska höjderna. Och fick idel kritik av landets borgerliga politiker för det. Till sist lät de borgerliga granska utnämningen av Konstitutionsutskottet.

Linköpings universitet, som i måndags utsåg landshövdingen Björn Eriksson och Svanberg till hedersdoktorer, är mer pragmatiskt – om borgarna får tillfälle att driva genom sina skattesänkningar lär inte universitets anslag öka precis, så klart att man ska bli kompis med kapitalet när staten sviker.

Och dessutom lär Linköpings universitet slippa såväl kritik som åtal. Men vilka signaler sänder man egentligen ut när ett offentligt finansierat lärosäte hedrar Svanberg, en av Sveriges mäktigaste kapitalister med buller och bång?

Herr Svanberg är en av rikets bäst avlönade medborgare. Förra året tjänade han i lön och bonus 23 miljoner förra året. Lägg till en pensionspremie på 6, 9 miljoner och hans Ericssonaktieportfölj på omkring 460 miljoner kronor.

Hade han velat fixa en doktorstitel åt sig, hade han nog inte fått några problem med sin fullfinansierade ansökan. Mycket riktigt så motiveras Svanbergs doktorshatt helt öppet med hänvisning till att Ericsson finansierar en ”donationsprofessur i kommunikationselektronik”. Som tack får vd:n alltså en doktorshatt och en diplom att skryta med. Kul!

Vidare så har alla vi som tror att man måste presterar med nåt imponerande för att få kalla sig Dr. h.c. mycket att lära av Svanberg . Det är ingen mindre än han som håller rekord i jobbslakt i det här avlånga landet: Under hans tid som koncernchef har antalet anställda i Ericssonkoncernen nästan halverats. De största neddragningarna har gjorts i Sverige, där så sent som i fjol 188 personer miste jobbet när fabriken i Nynäshamn lades ned för gott. Detta samtidigt som företaget gjorde en rekordvinst på 33 miljarder kronor.

Ironiskt nog så fick Svanberg sin doktorshatt just i Norrköping, där 587 anställda förlorade sina jobb när Ericsson lade ner verksamheten år 1999/2000. Men det var inte Svanbergs fel det.

Andra bloggar om: , , ,

Technorati Tags: , , ,

Inga kommentarer: