2006-05-17

Varumärkesintrång

M talar klarspråkModeraterna vill, som bekant, gärna framstå som ”det nya arbetarpartiet".

Och visst har det hänt något med partiet: ungmoderaterna ses numera glatt sjungande spankulera på stan i sina egna första maj-tåg (uppenbarligen helt omedvetna att de bryter mot förbudet att bära politiska uniformer vid såna tillställningar när traskar omkring det iklädda sina röda tröjor). Partiet marknadsför sig dessutom som ”nya moderaterna” och ordföranden kramar välfärdsstaten. Det låter ju fint.

Men bakom den nya snällprofilen döljer sig den gamla mörkblå politik.

En titt på partiets budgetförslag i riksdagen avslöjar Fredrik Reinfeldts nya kläder som en stor bluff. Partiet föreslår nedskärningar på 70 miljarder bara för år 2008. Den största besparingsposten är sjukförsäkringen. Moderaterna vill införa en andra karensdag, sänka ersättningsnivåerna till 70 procent, och ändra på beräkningarna för SGI, sjukpenninggrundande inkomst, så att den beräknas på det senaste årets snittinkomst istället för den senaste inkomsten. Det sänker SGI för de flesta svenskar. Man vill också ta bort den höjning av taken i sjukförsäkringen som skall gälla från den 1 juli i år.

Andra detaljer i den moderata föräldraförsäkringen är sänkta ersättningsnivåer för föräldrarlediga, sänkta a-kassenivåerna och hårdare regler för inträdet i a-kassan. Särskilt svårt vill man göra det för studerande genom att helt ta bort dagens studerandevillkor.

Och ännu roligare ska livet bli för landets arbetarklass: slopat bostadsbidrag för alla mellan 18 och 29; 25 kronor i avgift för varje apoteksbesök, höjt högkostnadsskydd för läkemedel från dagens 900 kronor till 2000, minskade anslag till vuxenutbildningen… Räkna därtill moderaternas planer att slopa förmögenhetsskatten, avdrag för de besuttnas ”hushållsnära tjänster”, m m (som bl a ska finansieras genom en höjning av momsen på kollektivtrafiken) och vi har - samma gamla moderata politik som alltid. Sveriges ”nya arbetarparti” vill med andra ord ta från fattig och ge till rik.

Sist, men inte minst, så vill jag avslöja att moderaterna begått ett varumärkesintrång: De kan nämligen förväxlas med Nya arbetarpartiet, som bildades i fjol i Upplands Väsby av några avhoppade ung vänstrare. Partiet är registrerat för val i Upplands Väsby kommun, så om du funderar på att delta i kommunalvalet där - var på din vakt!

Andra bloggar om:
,
,

Technorati Tags:
,
,


Inga kommentarer: