2007-11-08

Bokstavsvänstern strikes againFör inte så länge sen överväldigades jag av bitterljuv nostalgi när jag en tidig morgon traskade förbi Värnhem på väg till jobbet och såg det här affischstället. I klockren retrostil gjorde "SKP" och "SKU" reklam för firandet av oktoberrevolutionens 90-årsdag.
Vackert!
Det här väckte gamla minnen, minsann. De mynnade ut i en krönika. Där råkade jag blanda ihop ett gäng ungkommunister med ett annat. Så kan det gå när man är i nostalgiskt sinneslag: i det Malmö där jag själv en gång var medlem i ett vänsterungdomsförbund fanns visserligen RKU, men "SKU"? Nja. Det var väl snarast nåt för Gällivarebor.
Visst var det slarvigt gjort, äpplen och päron ska inte blandas. Det erkänns. Slarvet har redan fått RKU Malmö att protestera mot att bli ihopblandade med andra massrörelser på vänsterkanten. Och rätt ska vara rätt, det håller jag med om. Det blev en rättelse i veckans Flamman.
Men RKU:s indignation över att bli tagna för att vara "en lokal kvarleva av den Sovjettrogna delen av vänstern" har nu väckt "kommunisternas" heliga vrede. Förargat, men likväl underhållande attackerar Jan Jönsson säväl RKU som undertecknad på Kommunisternas blogg. Här tas det riktigt tunga retoriska artilleriet fram och det haglar något jargongartade skällsord till höger och vänster. Inte nog att jag har erkänt att det var billiga Cuba libre snarare än gammelkommunistiska tal som drog oss försupna småborgarliga tonårsrevisionisterna till oktoberrevolutionens 70-årsdag i Solingen i Västtyskland, än värre, jag blandar ihop "kommunisterna" i SKU/SKP med "antikommunisterna" i RKU. Ush, vad illa.
Det hela gör att jag nu får lägga till två nya epitet till den samling som jag håvat in under åren: Efter min lilla period som rikskänd stalinist och lokalt hyllad nylenistisk kuppmakare kan jag nu också stolt kalla mig "antikommunist" och "opportunist".
Tack, kamrater! Eller kanske snarare Skål, kosmonauter!

1 kommentar:

morpheo sa...

oooohohohoho! kan du inte göra några offensivare sura oxo? Snälla? (o: