2009-09-28

Nåt att lära sig?

Tyskland kommer att få en ny högerregering. I söndagens val åkte socialdemokraterna på en historisk smäll - aldrig någonsin har ett parti förlorat så många röster mellan 2 val, partiet backade med hela 11,2 % av rösterna och tappade över 2 miljoner röster! Det blir alltså Angela Merkels kristdemokrater och de ytterst förhatliga nyliberalerna i F.D.P. som kommer att styra landet under de närmaste 4 åren. (Till skillnad från Sverige där folkpartiet är lärarnas intresseorganisation, så är deras tyska systerparti företagarnas intresseparti.)Vi får säkert bevittna en fanatisk skattesänkarpolitik som ska finansieras via nya privatiseringar, ytterligare nerskärningar inom offentlig sektor, ännu mer djupgående försämringar av socialförsäkringssystemet och förmodligen en mycket mer aggressiv och USA-vänlig tysk utrikespolitik.

En klen tröst i sammanhanget är att det hela kommer ungefär att bli som innan, när kristdemokraterna och sossarna styrde landet tillsammans. Sossarnas väljare valde därför, logiskt nog, att fly till vänstern eller till sofflocket - valdeltagandet var det sämsta någonsin.

Sossarna förlorade helt tydligt på en valrörelse som inte tillät dem att hacka på högern dvs koalitionspartnern. Nu lär de på sätt och viss kunna andas ut, deras historiskt låga valresultat (23% av rösterna) kommer att ge partivänstern tillfälle att jaga högerledningen åt skogen och partiet kan återigen profilera sig som ett politiskt alternativ dvs ett parti som förhindrar att borgarna ska styra. Kanske hittar de t o m rätt igen efter årtionden av högervridning. Jag hoppas det innerligt.

De som har vunnit valet är, förutom liberalerna, vänstern. Vänsterpartiet Die Linke fick hela 11,9 % av rösterna tack vare deras konsekventa attacker mot just sossarna svek. Läs väl, vänstern i Tyskland kritiserar i första hand sossarna, inte borgarna... Det har gjort att Tyskland numera a) har ett etablerat Vänsterparti, b) att denna vänster har trygga 5-8% av rösterna i genomsnitt i Västtyskland och imponerande 20-30% i Östtyskland. (Vilket borde förvåna Centrum för levande historia, ty nästan alla som har rösträtt där har ju egna minnen av onskans förlovade land DDR. Hur fan kan de finnas då så pass många som avstår från att rösta på de demokratiska partierna dvs de som står höger om mitten? Har de måhända förläst sig på Jan Myrdal???? Kan man ju undra.). Dessutom så har maktbalansen inom arbetarrörelsen förskjutits påtagligt och vänstern håller på att bli fackföreningsrörelsens främsta samverkanspartner. Allt detta är h-i-s-t-o-r-i-s-k-t.

Lärdomen för Vänsterpartiet från det tyska valet, då? Jo, det torde ju vara tydligt att en rak vänster som drömmer om folkligt stöd behöver ha så pass mycket stake att man vågar kritisera sossarna och för den delen gärna också de Gröna offentligt. Att nöja sig med en bakgrundsröst i den kör som skyller all onska i landet på regeringen Reinfeldt, räcker kanske inte riktigt längre än till typ 4,9% i riksdagsvalet...

Pinochio skulle rösta på sossarna. Planschen är en satir på de tyska sossarnas EU-valkampanj.

1 kommentar:

Patrik sa...

Ett annat exempel som (v) borde lära av är Italien där Kommunisterna gjorde vad (v) försöker göra här, alltså sätta sig i regering med sossarna. Efter en mandatperiod åkte kommunisterna ur parlamentet.

Känns som att (v) hade chansen att bli en verklig vänsteropposition efter valet 2006. Nu ser det mörkare ut än på länge.