2010-05-23

Nasseplantskola i Södertälje?

Kommunalarbetaren noterar att det högerextrema partiet Nationaldemokraterna vill öppna en ”nationell förskola” i Södertälje.

De flesta lär nog hålla med om att tanken att små barn ska indoktrineras på en sådan nasseplantskola är hemsk. Men å andra sidan varför ska nationaldemokrater inte ha samma rättigheter som pingstvänner, montessorifrälsta akademiker eller muslimer?? Kan ett aktiebolag bedriver skolor för företagsamhet, så ska väl politiska och religiösa samt kvasireligiösa grupper kunna göra samma sak? Just precis så här ser ju utgångspunkten ut i t.ex USA, där kristna och andra fundamentalister rutinmässigt håller sina barn borta från de sekulära offentliga skolorna. Bl. a för att förhindra att barnen lär sig att ifrågasätta föräldrarnas snäva världsbild.

Det enda sättet att kringgå de här problemen är att värna om de kommunala förskolorna och skolorna. Kräv i stället att de offentliga förskolorna och skolorna ska få bättre resurser för att kunna bli bättre. På så sätt slipper vi fundamentalistskolor som samhället inte kan kontrollera.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra sagt.