2010-06-01

Kritiken mot Israel

Idag får man läsa kritik mot Israels blodiga attack mot de civila fartygen som skulle frakta humanitärt hjälp till det isolerade och ockuperade Gaza. T o m DN som annars brukar försvara Israels förtryck av civila i Gaza med hänvisning till att det Gazabornas eget fel - de stödjer ju "avskyvärda" Hamas - kritiserar attacken. Carl Bildt, som dittills inte verkade bry sig om de israeliska hotelserna mot Ship to Gaza, talade om behovet av en "oberoende utredning". Det gjorde också FN:s säkerhetsråd.

Att DN, Carl Bildt och även USA i säkerhetsrådet instämmer i den kör av röster som fördömer Israels attack mot Ship to Gaza är intressant. De upprör sig över att minst tio civila, hjälparbetare och aktivister ombord det turkiska fartyget Marvi Marmara, har mördats av israeliska kommandosoldater. Det är förstås bra att de äntligen upprör sig över något som regimen i Israel gör.

Men de har aldrig brytt sig ett jota om de civila offrena i Gaza eller Västbanken, som har dödats och dödas av israeliska soldater och ockupantbosättare under ockupationen; under rutinartade "förebyggande" attacker mot Palestinas städer och byar, vid de otaliga vägkontrollerna, i samband med upprörda, men fredliga demonstrationer, utanför de illegala judiska bosättningarna. Civila som i princip dödas dagligen.

Det är precis denna skenhelighet som Ship to Gaza har avslöjat, inte Israels "övervåld" (förutom att man vill transportera förnödenheter till ett utblottat Gaza): detta övervåld har ju avslöjats många gånger innan, senast för drygt ett år sedan när Israel anföll och bombade Gazas städer.

Inga kommentarer: