2010-07-05

Folkpartistiskt nyspråk


När jag har vägarna förbi tågstationen i Landskrona passar jag numera allt som oftast på att sparka på en papperskorg. De gröna tunnarna pryds nämligen av Torkild Strandberg. Med sundet i bakgrunden, folkligt klädd i engelsk oljerock och rutig skjorta, står vår starke man där och flinar sliskvänligt.

"Mycket gjort. Mer att göra." I likhet med en svensk monark väljer en folkpartistisk ordförande i Landskronas kommunstyrelse ett valspråk.

Lokaltidningarna, förutom webbtidningen Landskrona Direkt som har skrivit för många elaka artiklar om honom, fylls samtidigt med hans personvalspropaganda. Ibland i helsidesformat, ibland lite mer blygsamt, men för jämnan. Undrar hur de tänker trappa upp det där när valrörelsens slutspurt börjar? Kanske fylls Lokaltidningen då uteslutande med artiklar om honom?

Som den storebror Torkild är vill han och hans reklambyrå intala oss att att de senaste fyra årens klassvälde har varit till allas glädje och fördel. Här kommer en samling på det nya landskronaitiska nyspråket:

"Företagsklimatet blir sakta men säkert bättre och DSV väljer att etablera sig med uppemot 1000 nya arbetstillfällen ". Översättning: Vi har deltagit i flera skånska kommuners underbjudningskampanj och bjuder ett tyskt företag på stora infrastrukturinvesteringar och andra förmåner.

"Vi har infört krav på motprestation för socialbidrag." Översättning: vi förnedrar av taktiska skäl stadens fattiga  - det ser ut som om vi gör nåt - och bryter mot svensk sociallagstiftning.

"Nu ska vi satsa på nya bostäder..." - Översättning: ... för de rika. Vi bygger nämligen bara bostadsrätter nära havet.

"... och ett nytt fritidscenter" Översättning: ... i stället för Folkets hus som vi driver i konkurs.

"Vi ska utveckla arbetet för ordning och kunskap i skolan..." Översättning: Genom att förbjuda utländska på vår rastgårdar, hunsa våra anställda och byta ut rektorer var och varannan termin.

..."och öka tryggheten ytterligare på gator och torg" Översättning: det gör vi inte, men vi lurar folk att tro att ännu fler övervakningskameror i centrum ger trygghet.

"Tillsammans lyfter vi Landskrona!" Översättning: Tillsammans skapar vi ännu fler klyftor i Landskrona!

1 kommentar:

Anonym sa...

Haha, perfekt!